начало

ВСС изпрати сигнал за доходи на роднини на Сарафов на ad hoc прокурора ВСС изпрати сигнал за доходи на роднини на Сарафов на ad hoc прокурора

Начин за изчисляване на възнаграждение за час работа?

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Начин за изчисляване на възнаграждение за час работа?

Мнениеот piligrim » 15 Мар 2014, 11:44

Здравейте!
Искам да разбера има ли някаъв начин(формула),чрез който(която)да изчисля колко би трябвало да получавам за час работа при : Пълно работно време и 8 часов работен ден,и основно месечно възнаграждение в размер на 550лв.И какво всъщност значи "Пълно работно време"?
Благодаря!
piligrim
Младши потребител

Re: Начин за изчисляване на възнаграждение за час работа?

Мнениеот iliana88 » 17 Мар 2014, 20:49

Когато в индивидуалния трудов договор е уговорено "пълно работно време" се има предвид 8-часов работен ден и 5-дневна работна седмица. Отчитането на работното време е подневно, т.е. изчислява се дневната надница като основната заплата се раздели на броя работни дни в месеца. Изчисляването на часовата ставка е ирелевантно, тъй като не работите на база отработени часове, а на отработени дни.
Във всички случаи основната заплата остава една и съща, независимо дали в месеца има 19 или 23 работни дни, тъй като в индивидуалния трудов договор сте уговорили месечно възнаграждение.
При трудовия договор работодателя назначава служителя с определено работно време и негово задължение е да уплътни работните часове.
iliana88
Младши потребител

Re: Начин за изчисляване на възнаграждение за час работа?

Мнениеот piligrim » 17 Мар 2014, 23:11

Благодаря!
Целта на въпроса ми е да разбера колко трябва да получа за един извънреден час работа,защото често ми се налага да работя извънредно,а не получавам възнаграждение за това.Знам че през нормален работен ден един извънреден час е 50 на 100,но как да го изчисля след като не знам колко взимам за един нормален час работа?
Искам да попитам и нещо друго...ако с мой колега заведем отделни дела срещу работодателя ни,допустимо ли е той да се яви като свидетел на моето,а аз на неговото?
piligrim
Младши потребител

Назад към Трудово право